hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Friday, April 24, 2009

De grote overstroming (2)

C.R.T. Kraijenhof
Ir. Jan Blanken



Als oplossing voor de gebrekkige rivierafvoeren pleiten Jan Blanken en zijn collega F.W. Conrad voor het graven van een ‘Nieuwe Merwede’. C.R.T. Kraijenhof pleit voor het beteugelen van de killen in de Biesbosch. Dit doolhof van killen slibt voortdurend dicht. ‘Voor den goeden afvoer van het opperwater en van het ijs bleef niet ééne goede riviersprank over’, zo schrijft Kraijenhof.
Zowel de plannen van Blanken als Kraijenhof voor een nieuwe riviermond kunnen rekenen op steun van rivierdeskundigen.
Er stroomt echter nog veel water door de Merwede alvorens de plannen tot uitvoering komen, beide ingenieurs liggen dan allang in hun graf.

De vorming van de Nieuwe Merwede begint pas in 1850, veertig jaar na de grote overstroming van 1809. Door het graven van de Nieuwe Merwede wordt de Biesbosch voorgoed verdeeld in een Hollandse en een Brabantse Biesbosch. Helemaal klaar is de Nieuwe Merwede pas in 1885. Niet veel later begint ook het graven van de Bergsche Maas.