hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Monday, April 27, 2009

Waterplannen


Aanleg extra waterberging bij kinderboerderij Werkendam

Eind 2009 beschikken alle gemeenten in het rivierengebied over een waterplan. Dat is de verwachting van het bestuur van Waterschap Rivierenland, zo bleek in de vergadering van het algemeen bestuur van het waterschap op 24 april 2009. In een waterplan staan maatregelen die nodig zijn voor schoon water en het voorkomen van wateroverlast. In veel steden zijn gemeente en waterschap al bezig met het uitvoeren van deze maatregelen. Daarbij blijkt het vaak moeilijk om in de bebouwde kom voldoende ruimte voor wateropvang te vinden. Die ruimte is nodig om wateroverlast te voorkomen, ook bij hevige regenbuien. De gemeenten Aalburg en Woudrichem behoren bij de laatste gemeenten die een waterplan vaststellen, zij doen dit in 2009.

Gemeente en waterschap zijn samen verantwoordelijk voor het opstellen van een waterplan. Op dit moment hebben 27 van de 36 gemeenten in het rivierengebied een waterplan. In vier andere gemeenten is het waterplan al klaar, maar moet het nog vastgesteld worden door de gemeenteraad. De overige vijf gemeenten ronden nu hun waterplannen af. De verwachting is dat ook hun besturen voor het eind van het jaar de waterplannen hebben goedgekeurd.