hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Friday, April 10, 2009

Waterproof (3)

Bij een overstroming is de kans groot dat de stroom uitvalt, de lokale stroomverdeelkast in de straat werkt namelijk al niet meer als het water 25 centimeter hoog staat. Apparaten als de televisie en de computer doen het dan niet meer, waardoor het lastig is aan informatie te komen. Het is daarom belangrijk om een radio op batterijen in huis te hebben, zodat u Omroep Brabant kunt ontvangen.

Schoon drinkwater is één van onze eerste levensbehoeften. Door een overstroming kan de watertoevoer worden afgesloten of drinkwater vervuild zijn. Dat is het dus niet meer mogelijk om uit de kraan te drinken of jezelf te wassen. Het is daarom verstandig om een voorraad water in huis te hebben; drie liter water per persoon per dag, voor drie dagen.

Gas zal niet zo snel worden afgesloten. Het is dus nog mogelijk om water te koken of te het eten op te warmen. Mocht er water uw huis instromen,is het toch raadzaam om zelf de gaskraan dicht te draaien. Het water kan namelijk apparaten die op gast zijn aangesloten meesleuren, waardoor explosiegevaar ontstaat. Dit zorgt voor gevaarlijke situaties en bemoeilijkt de wederopbouw na de ramp.