hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Thursday, June 11, 2009

Help, het water stijgt!


Waar zouden we zijn zonder dijken?

Zouden we zonder dijken tot over onze knieƫn door het water lopen? Ligt een kwart van Nederland onder de zeespiegel? Zitten we op een school waarvan de begane grond 0,64 m onder NAP ligt? Voeren de Alblasserwaarders en Vijfheerenlanders al eeuwen strijd tegen wateroverlast? Hoever stijgt de zeespiegel in de toekomst? Biedt het water om ons heen ook voordelen?


Deze en andere vragen vormden het uitgangspunt voor het project Zuid-Holland Waterland. Tijdens de CKV-lessen van klas 3I van het Wellantcollege De Bossekamp te Ottoland kwamen de diverse facetten van het leven met het water aan de orde. Dit alles in samenwerking met het Kunstgebouw in Den Haag. Het project begon met een bezoek aan het Baggermuseum te Sliedrecht. Daar werd de strijd tegen het water onder de loep genomen. Vervolgens werd in groepjes het culturele erfgoed in de omgeving bestudeerd en bezocht: een molen en het oude gemaal te Kinderdijk, de Baselbrug te Meerkerk, de sluis van Vianen. De rest van de klas hield zich bezig met het ontwerpen van een drijvende woning, kunstwerken op het water en de gedenktegels op boerderijen in de omgeving die aangeven hoe hoog het water in het verleden ooit stond. Als afsluiting van het project vond er een presentatie plaats voor docenten en de cultuurbemiddelaar van de provincie Zuid Holland.
(bron www.deweekkrant.nl)