hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Monday, June 08, 2009

Open dag op zondag?


Gemaal in de Oostwaard bij Hank

Zondag 14 juni opent Waterschap Rivierenland de deuren van twee gemalen voor het publiek. Bezoekers zijn die dag van harte welkom om een kijkje te nemen in gemaal Quarles van Ufford in Moordhuizen (bij Alphen) en gemaal Alem te Alem. Beide gemalen zijn open van 11.00 tot 16.00 uur. Medewerkers van het waterschap geven uitleg over hoe de gemalen werken, waarvoor het waterschap ze gebruikt en hoe het waterbeheer in de polders is geregeld. Het is goed dat Waterschap Rivierenland inwoners laat zien wat ze doet. Maar is het nodig dat op zondag te doen, zo vraag ik me af.

Het gemaal Quarles van Ufford ligt in buurtschap Moordhuizen (bij Alphen) aan de gelijknamige straat. Na de recente renovatie heeft het nu een veel grotere pompcapaciteit dan voorheen. Gemaal Alem ligt aan de St. Odradastraat 61 in Alem. Dit gemaal is weliswaar klein van formaat, maar het is een gerestaureerd rijksmonument en daarom zeker een bezoekje waard. Bezoekers ontvangen bij beide gemalen een routekaartje, waarop staat hoe ze van het ene naar het andere gemaal kunnen fietsen.

Met behulp van tientallen gemalen houdt Waterschap Rivierenland het water in de polders in het rivierengebied op peil. Het waterschap zorgt voor voldoende water in de polder, niet teveel maar ook niet te weinig. Wateroverlast wordt voorkomen door op tijd water weg te pompen. Bijvoorbeeld wanneer er flinke regenbuien worden voorspeld. Zo houden inwoners droge voeten. Tegelijkertijd zorgt het waterschap dat er voldoende water in de sloten staat, waarbij zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met de belangen van bijvoorbeeld natuur en agrariƫrs.