hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Monday, July 06, 2009

Nederlands water niet meer schoner


Het Nederlandse oppervlaktewater is de afgelopen jaren niet meer schoner geworden. Dat blijkt uit het rapport Waterschapspeil 2009 van de waterschappen. ‘De afgelopen jaren zijn geen grote verbeteringen van de chemische waterkwaliteit meer gerealiseerd’, schrijft de Unie van Waterschappen. Het is voor het eerst dat de waterschappen hun prestaties met een onderlinge vergelijking zichtbaar maken. Het rapport is dinsdag in Den Haag aangeboden aan de vaste Kamercommissie voor Verkeer en Waterstaat.

Meststoffen
De stagnerende waterkwaliteit wordt vooral veroorzaakt door de aanhoudende uitspoeling van meststoffen als nitraat en fosfaat alsmede bestrijdingsmiddelen uit de landbouw en afspoeling van zware metalen van wegen en bebouwd gebied. Ook de neerslag van gassen en kerosine van vliegverkeer worden als oorzaak genoemd.

(Bron Binnenlands Bestuur; 3-7-2009)