hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Saturday, September 19, 2009

Dijkverbetering Nieuw-Lekkerland


Waterschap Rivierenland is in Nieuw Lekkerland gestart met een proef om vernieuwende technieken voor dijkverbetering te testen. Bij goede resultaten met deze proef zijn er straks meer mogelijkheden om dijken te verbeteren. Naast traditionele verbreding en verhoging van dijken zijn er ook nieuwe manieren om dijken te verbeteren in ontwikkeling. Van twee nieuwe technieken gaat het waterschap in nauwe samenwerking met Rijkswaterstaat-Waterdienst onderzoeken of ze een alternatief zijn voor de dijkverbetering tussen Kinderdijk en Schoonhovensveer: Dijkdeuvels en de techniek Mixed in Place. Beide technieken gebruiken lange palen om de dijk steviger te maken, de verschillen zitten in de verankering van de palen en het gebruikte materiaal.

Er is gekozen voor deze twee technieken, omdat ze voordelen hebben ten opzichte van de huidige technieken: ze hebben minder ruimte nodig hebben voor de uitvoering en ze kunnen trillingsvrij worden toegepast. Daarnaast is het in sommige gevallen mogelijk om huizen te sparen, die bij de traditionele wijze van dijkverbetering gesloopt zouden moeten worden. Tijdens de proef worden alle veranderingen in de dijk nauwkeurig bijgehouden om te bepalen of de technieken volwaardig alternatieven zijn. Achter iedere techniek staat een consortium van aannemers en adviesbureaus die de technieken hebben ontwikkeld en willen doorontwikkelen. Waterschap Rivierenland rondt de proef half oktober af. In de loop van 2010 worden de eerste resultaten van de proef verwacht.