hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Wednesday, October 14, 2009

Proeven met piping

  • [Picture]

In Bellingwolde worden thans een aantal grootschalige praktijkproeven gedaan naar piping, een verschijnsel dat dijken kan verzwakken en in het ergste geval zelfs mogelijk kan laten bezwijken. Speciaal voor deze proeven worden er twee dijken aangelegd die zijn voorzien van meetapparatuur. De onderzoeksresultaten moeten het mogelijk maken het faalmechanisme in de toekomst beter te voorspellen en berekenen.

Bij een hoge waterstand kan het voorkomen dat er, ten gevolge van de hoge druk, aan de voet van een dijk water (kwel) doorsijpelt. Wanneer dit water zandkorrels meevoert, ontstaat er een buisvormige doorgang (pipe) onder de dijk die steeds verder groeit en zo de stabiliteit van de waterkering in gevaar brengt. De dijk kan hierdoor verzwakken en in het ergste geval mogelijk bezwijken. Het onderzoek Veiligheid Nederland in Kaart (VNK) bestempelde piping enkele jaren geleden als een potentieel gevaarlijk faalmechanisme en adviseerde om dit verschijnsel verder te onderzoeken. De praktijkproef in Bellingwolde komt aan deze aanbeveling tegemoet.


http://gaming.rielee.com/extern/pipingproef03.wmv