hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Monday, October 19, 2009

Waterschap oefent met waterkering Zaltbommel


Op donderdag 22 oktober oefent Waterschap Rivierenland de sluiting van de flexibele waterkering aan de Waalkade te Zaltbommel. Het verkeer ondervindt geen hinder van de oefening.

De oefening in Zaltbommel is bijzonder. Het gaat hier om de 450 meter lange muur op de Waalkade in Zaltbommel, die over de gehele lengte een halve meter hoger wordt gemaakt met stalen balken. Dat is nodig om bij extreem hoogwater op de Waal Zaltbommel en omgeving goed te kunnen beschermen tegen het rivierwater.

Deze flexibele kering wordt die dag in zijn geheel opgebouwd én weer afgebroken. De werkzaamheden beginnen om 08.00 uur en zijn aan het begin van de avond klaar. Het verkeer ondervindt geen hinder van de oefening. Voor de bewoners van de Waalkade betekent de oefening die dag wat meer drukte op de Waalkade dan normaal.

Aan de Waalkade in Zaltbommel bevinden zich ook enkele coupures waar verkeer doorheen gaat. Deze coupures worden niet gesloten.

Om goed voorbereid te zijn op hoogwatersituaties oefent het waterschap eens in de vijf jaar de sluiting van de flexibele kering. Tijdens de oefening wordt gekeken of de procedures goed verlopen, of het materieel in orde is en hoe de samenwerking met de gemeente en met aannemers verloopt.