hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Tuesday, March 23, 2010

De Maas is om



Duizend jaar Heusden en de strijd tegen het (hoog)water

De gemeente Heusden heeft het toeristisch jaar 2010 tot het jaar van het water uitgeroepen. Op 24 april verschijnt het boek ‘De Maas is om - Duizend jaar Heusden en de strijd tegen het (hoog)water.’ De auteur is heemkundige Bert van Opzeeland uit Vlijmen. Het boek wordt uitgegeven door Histordia uit Bokhoven in samenwerking met Heemkundekring Onsenoort in Nieuwkuijk.

‘De Maas in om’, was een bekende uitdrukking wanneer vroeger de Beerse Overlaat werkte. De Maas trad dan buiten haar oevers en stroomde vanaf Cuijk richting ’s-Hertogenbosch. De bevolking van Heusden en omgeving was doodsbang voor een overstroming. Houden de dijken het? Vierhonderd jaar geleden ontstond de Haarsteegse Wiel. In de nacht van 2 februari 1610 brak na een langdurige noordwesterstorm de zuidelijke dijk tot Hedikhuizen door: veel landerijen verkeerden in zo’n desolate toestand dat het onmogelijk was aan de ‘ordinaire en extra-ordinaire verplichtingen’ te voldoen.

‘De Maas in om’ gaat over het verleden van het water en zijn problemen. Elke kern in de gemeente Heusden had daarmee te maken. Het boek is chronologisch en per eeuw samengesteld. Het is een leesboek, maar ook een naslagwerk. Dit boek biedt ook een doorkijk naar de toekomst zoals de waterberging tussen Heusden en ’s-Hertogenbosch; de Groene Rivier en Natura 2000 maar verhaalt ook over de toekomstige restauratie van oude sluisjes in verval.

‘De Maas in om’ verschijnt 24 april. Wanneer u vóór 31 maart 2010 intekent, ontvangt u het boek tegen de speciale voorintekenprijs van € 19,50. Na 31 maart 2010 kost het boek € 22,50. De flyer waarmee u het boek kunt bestellen ligt bij het Heusdens Buro voor Toerisme, in alle bibliotheken van de gemeente en in de gemeentehuizen.