hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, April 04, 2010

De toekomst van het Waterschap (3)


In het rapport Vertrouwen, verbinding en veerkracht van maart 2010 van de CDA bestuurdersvereniging geeft zij een analyse en doet aanbevelingen over de herinrichting van het openbaar bestuur in Nederland. Een klein deel uit het rapport over de waterschappen

De waterschappen vormen samen met de gemeenten de lokale bestuurslaag in het Huis van Thorbecke. De waterstaatkundige veiligheid van ons laaggelegen land is functioneel decentraal ingericht, dat wil zeggen dat zij apart georganiseerd is en op zichzelf staat. De geschiedenis heeft ons geleerd van deze existentiële veiligheidstaak het beste gegarandeerd wordt als deze de hoogste prioriteit krijgt en met voorrang wordt uitgevoerd. Op deze manier hebben we de kans op overstromingen en wateroverlast kunnen minimaliseren en het CDA wil dat graag zo houden. Dit weegt des te zwaarder omdat ons land, dat voor een vijfde deel onder de zeespiegel ligt en voor tweederde overstromingsgevoelig is, onderhevig is aan een voortdurende bodemdaling. De vele waterrampen in de wereld hebben het bewustzijn versterkt dat het Nederlandse gedecentraliseerde en functionele model van waterbeheer met bovendien een eigen belastinginstrument, een belangrijk veiligheidsanker is voor (drukbevolkte) deltagebieden. De eeuwenlange ervaring in de strijd tegen het water heeft in Nederland geresulteerd in een unieke aanpak en een voorbeeld in de wereld.