hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Wednesday, May 26, 2010

Provincie stopt met aankoop EHS gronden

EHS bij fort Altena


De provincie stopt met het aankopen van gronden voor het aaneengesloten netwerk van robuuste natuurgebieden, de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Zij heeft geen geld meer om gronden te verwerven.

Brabant heeft de opgave om in totaal 21.000 hectare EHS te realiseren. Inmiddels is 75 procent van de gronden daarvoor verworven. Om toch door te gaan met het realiseren van de EHS, zal de provincie maximaal inzetten op ruilgronden en op particulier natuurbeheer. Bij zo ’n tien belangrijke projecten zal de provincie alsnog EHS-gronden aankopen die niet op een andere manier kunnen worden vrijgemaakt. Het gaat dan om cruciale hectares, waamee vervolgens een groot gebied ingericht kan worden. GS stellen Provinciale Staten voor om als noodmaatregel € 30 miljoen extra provinciale middelen in te zetten om deze cruciale percelen toch te kunnen verwerven. Uit bijgevoegde extra gegevens blijkt dat er in het Land van Heusden en Altena geen gronden meer aan te kopen zijn voor de EHS.