hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Monday, July 05, 2010

Bestrijding van de Typha



In weekblad Elsevier stond deze week een commentaar over de financiering van waterprojecten in Afrika door Waterschappen, zonder dat dit voor de burger duidelijk is. Tijdens een thema-avond in 2009 is er gesproken over het project dat WSRL ondersteunt in Senegal. Er werd verteld dat alles door de rijksoverheid wordt gesubsidieerd en dat het WSRL geen geld kost. Dat is natuurlijk niet helemaal correct, medewerkers van het waterschap maken uiteraard wel uren om het project uit te voeren. In de jaarrekening 2009 heb ik er niets over teruggevonden. Op de website moest ik overigens ook flink zoeken alvorens ik er iets over terugvond. De laatste berichten dateren van maart 2008. Dus een update kan geen kwaad.

De organisatie voor het beheer van de Senegalrivier is van strategisch belang voor de vier lidstaten Guinée Conakry, Mali, Mauritanie en Senegal. De Nederlandse ambassade financiert daar het programma ter bestrijding van waterplanten. Naast deze financiering zijn diverse Nederlandse organisaties op verschillende wijze betrokken bij de OMVS, namelijk waterschap Rivierenland, de haven van Rotterdam en het ministerie van Verkeer en Waterstaat.
In 2004 vroeg de OMVS hulp aan Waterschap Rivierenland. De Typha, een rietsoort, heeft grote delen van de oevers van de rivier de Senegal overwoekerd en is ook via de kanalen en toevoersloten de irrigatiegebieden ingedrongen. Door de begroeiing op de oevers van de rivier de Senegal is het voor de bevolking niet meer mogelijk om daar te wonen en hun groenten te verbouwen. Bij de irrigatiegebieden ontstaat een probleem in de watertoevoer. Ook het waterpeil in de irrigatiegebieden is niet goed geregeld. Daarom deed de OMVS een beroep op de expertise van Waterschap Rivierenland op het gebied van beheer en onderhoud van watergangen. De OMVS wil graag de kennis en ervaring benutten van het waterschap om tot verdere besluitvorming te komen. Dat betekent dat de OMVS het probleem zelf oplost.

www.omvs.org