hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Wednesday, August 25, 2010

Zwerven door Rivierenland (3)

Het dijkmagazijn Deest, de zandzakken in dijkmagazijn Winssen en dijkmagazijn Ewijk.












Naast de vele kerken en kerkjes langs de dijken in Rivierenland zijn ook de dijkmagazijnen opvallende gebouwen langs de dijken. De gemeente Beuningen heeft maar liefst vier dijkmagazijnen langs de dijk staan in Weurt, Beuningen, Ewijk en Winssen. En verderop in Deest staat er nog zo'n dijkmagazijn. Eind 19e eeuw hebben de Waterschappen de dijkmagazijnen laten bouwen. De dijkmagazijnen waren opslagplaatsen voor materiaal om de dijk te beschermen bij hoog water en/of voor het regulaire onderhoud. In de magazijnen bevonden zich tientallen kruiwagens, honderden schoppen en duizenden lege (zand)zakken. Daarnaast werd er ander materiaal opgeslagen zoals heiblokken en brancards. De kenmerkende tochtluiken aan de zijkanten van de magazijnen (zogeheten schoepenramen) werden tegenover elkaar opengezet zodat alles zoveel mogelijk droog bleef. In de jaren zeventig verloren de dijkmagazijnen hun oorspronkelijke functie. Thans zijn de dijkmagazijnen in beheer bij het ‘Waterschap Rivierenland.
Tijdens mijn fietstocht was er in het dijkmagazijn van Winssen een expositie van Wil Schuiling en haar broer Wim Rutten met schilderijen en houtsnijwerk. Vele fietsers maakten er een tussenstop. Wil vertelde dat ze er wel een film van kon maken, groepen fietsers kregen nogal eens ruzie over het al dan niet stoppen om de expositie te bekijken.