hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Thursday, September 02, 2010

Een stap dichter bij veilig Nederland!

De kleine Noordwaard in 2008

Demissionaire ministers Huizinga en Eurlings hebben het vaststellingsbesluit van het Rijksinpassingsplan Ontpoldering Noordwaard getekend. Een belangrijke mijlpaal voor het project, maar zeker ook voor de belanghebbenden in de Noordwaard. Na een lange planvoorbereiding geeft het Rijkinpassingsplan zekerheid over de belangrijkste zaken.
Samen met de verleende vergunningen/ontheffingen via de rijkscoƶrdinatieregeling komen de documenten nu in het laatste procedureel traject: voor de indieners van zienswijzen staat beroep open bij de Raad van State. De eerste schop in de grond kan volgens planning in eind 2011 plaatsvinden.

In het dagelijks nieuws zien we dat overstroming veelvuldig voorkomt. In de afgelopen eeuwen hebben de rivieren steeds minder ruimte gekregen. De rivieren liggen ingeklemd tussen steeds hogere dijken en achter die dijken wonen steeds meer mensen. Tegelijk is door bodemdaling het land achter de dijken lager komen te liggen. Ook regent het vaker en harder waardoor de rivieren steeds meer water moeten verwerken. Bij een eventuele dijkdoorbraak zijn in het ongunstigste geval 4 miljoen Nederlanders in gevaar. De regering neemt daarom maatregelen om de veiligheid te vergroten en daarmee in de toekomst het rivierengebied te beschermen tegen overstromingen.