hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Wednesday, September 22, 2010

Het Deltaprogramma (1)

Het Deltaprogramma bestaat uit negen deelprogramma’s, drie daarvan zijn generiek en zes zijn gericht op een speciaal gebied.

Generieke programma’s zijn:

1. Veiligheid
De huidige normen voor veiligheid tegen het water dateren uit de jaren zestig van de vorige eeuw. Sinds die tijd is zowel het aantal mensen, als de economische waarde achter de dijken, duinen en dammen sterk toegenomen. De potentiële gevolgen van een overstroming worden daardoor steeds groter. Hoe kunnen we Nederland in de toekomst beschermen tegen overstromingen op een maatschappelijk aanvaardbaar risiconiveau?
Het deelprogramma Veiligheid bekijkt in hoeverre het huidige beschermingsniveau tegen overstromingen, nog voldoende overeenkomt met de economische waarden en mogelijke slachtoffers achter de waterkeringen. Het deelprogramma onderzoekt verder deltadijken (dijken die in principe niet kunnen falen), beleid voor buitendijks bouwen en -met behulp van regionale pilots - het concept van zogenaamde meerlaagsveiligheid (waarbij rampenbeheersing en ruimtelijke ordening naast het voorkómen van overstromingen worden ingezet).