hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Tuesday, September 21, 2010

Prinsjesdag deltaprogramma



Ons land nu en in de toekomst beschermen tegen hoog water en de zoetwatervoorziening op orde houden. Dat is het belangrijkste doel van het eerste Deltaprogramma dat op Prinsjesdag door minister Camiel Eurlings (Verkeer en Waterstaat) aan de Tweede Kamer is aangeboden. Dit ‘Deltaplan nieuwe stijl’ is, op voorstel van de deltacommissaris, opgesteld met Hollandse nuchterheid. Het is gebaseerd op metingen en de KNMI scenario’s uit 2006 en staat voor een veilige en flexibele aanpak. Het Deltaprogramma bevat maatregelen om op korte termijn de veiligheid van onze delta op orde te krijgen en biedt houvast voor de voorbereiding op de toekomst.

Het eerste Deltaprogramma, “Werk aan de Delta. Investeren in een veilig en aantrekkelijk Nederland, nu en morgen”, is als onderdeel van de begrotingsstukken van Verkeer en Waterstaat aan de Tweede Kamer aangeboden. Het eerste Deltaprogramma is in opdracht van het kabinet opgesteld door de deltacommissaris, Wim Kuijken. Het Deltaprogramma en de deelprogramma’s

Het Deltaprogramma is een nationaal programma. Rijksoverheid (de ministeries van Verkeer en Waterstaat, Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu), provincies, gemeenten en waterschappen werken hierin samen met inbreng van maatschappelijke organisaties. Het doel is om Nederland, ook voor de volgende generaties, te beschermen tegen hoogwater en te zorgen voor voldoende zoet water.