hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Friday, September 03, 2010

Een stap dichter bij veilig Nederland (2)!

Landbouwgrond wordt opgeofferd voor waterberging



De rivier krijgt op 39 plaatsen meer ruimte. Deze maatregelen vormen samen het programma Ruimte voor de Rivier. Naast veiligheid investeert het programma Ruimte voor de Rivier in ruimtelijke kwaliteit: het rivierengebied wordt mooier en aantrekkelijker gemaakt en biedt meer ruimte aan natuur en recreatie. Ontpoldering Noordwaard is één van de 39 maatregelen, die op lange termijn een groot deel bijdraagt aan de veiligheidsdoelstelling!

Er zijn ongeveer 50 zienswijzen ingediend. Veel van deze reacties gaan over het Ontwerp Rijksinpassingsplan: over de keuze voor deze maatregel, overlast tijdens de uitvoering, bouwregels, de vorm van terpen enz.
Op de ontwerpvergunningen zijn nauwelijks zienswijzen ingediend. Ook betreft een aantal zienswijzen zaken die niet in het Rijksinpassingsplan worden geregeld, maar die bijvoorbeeld de wijze van uitvoering of het beheer in de toekomstige situatie betreffen. Deze vragen zijn zo goed mogelijk beantwoord.
Een deel van de zienswijzen heeft geleid tot aanpassingen. Het was echter niet mogelijk om alle zienswijzen te honoreren. Iedereen die een zienswijze heeft ingediend, krijgt een antwoord hierop thuisgestuurd. In een apart document (nota van beantwoording) worden alle zienswijzen beantwoord en wordt aangegeven welke wijzigingen zijn doorgevoerd.

Het Rijksinpassingsplan en de daarbij behorende documenten liggen van 10 september tot en met 21 oktober 2010 op een zestal locatie ter inzage.