hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Thursday, October 28, 2010

Bodemdaling het grootste waterstaatkundige drama?


Een betoog van commissielid W & W Hugo Dill (fractie HE)

Bodemdaling vormt voor beveiliging én voor overstromingsgevolgen een veel grotere bedreiging dan (eventuele) waterniveaustijging. Het (agrarisch) afzinken met tientallen tot vele tientallen centimeters per eeuw door omlaag-pompen van onze bodem sinds de instelling van de waterschappen zou tot meters, of vele meters daling leiden in ruim 1/3e van Nederland. RWS-Helpdesk zegt daarover dat delen van West en Noord Nederland wel tot 4 à 5 meter zijn gedaald. Evenzo spreekt de wetenschap zich nu over gevolgen uit (UvU). Hier is dan het Grootste Waterstaatkundige Drama, veroorzaakt door (agrarische) waterschappen. Onbeantwoorde vraagstelling blijft daarom in ons waterschap rond: Hoeveel meters dan, en Waar? (Wat zijn de historische en dalingspeil-data van vakken/polders/waarden in het héle WSRL-gebied?) Dijken op veen zijn door bodemdaling veel gevaarlijker en blijken boven 8 keer hogere onderhoudskosten te hebben!

Juist de zorg rond overstromingsgevolgen binnen de bandijken zou een taak van het waterschap zijn (bandijkveiligheid is een rijkszaak). Een tweede voorbeeld van Rampbeleid binnen de bandijken betreft de opstelling van WSRL rond het inrichten van het grootste en meest scheefliggende riviereneilanddeel, de Gelderse dijkring 43, voor extreem hogere ZHse overstromings- en toetspeil-aannamen. De niet-legitimiteit daarvan hield WSRL lange tijd vol. Evenals rond de door WSRL onbekommerd toegelaten, en gebagatelliseerde foutgang voor het eiland door het ZHse Gorinchem rond de 4e Dalemse Waaloverlaat. De belangrijkste, laagst gelegen overstromingswaterafvoer uit ons eilanddeel. Met deze foutgang zouden nu bij diverse overstromingscenario’s hoger gelegen plaatsen als Buren, Tiel, e.v., en de Culemborgerwaard door het kerende - niet uitgestroomde - water kunnen volstromen. WSRL werd gedwongen de zindelijke Gelderse peilen aan te nemen, en de zaak rond de 4e Waaloverlaat gaat onder langdurende weerstand van WSRL in handen van Gelderland.