hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Thursday, December 30, 2010

Naboths wijnberg

In het rapport naar de cultuurhistorische waarden van het deel van de Sleeuwijkse dijk dat op de schop moet voor de dijkverzwaring is een interessante bijdrage te lezen over Naboth's Wijnberg.
Onder aan de dijk Naboth's Wijnberg

Aan de Sleeuwijkse zijde van de gemeentegrens, juist ten noordoosten van het onderzoeksgebied, bevond zich in de 19de eeuw de eerste gereformeerde kerk van Werkendam. Deze kerk, die plaatselijk bekend stond onder de naam Naboths Wijnberg, was een zogenaamde schuurkerk. In de eerste periode van de Afscheiding van 1834, waarbij de gereformeerde kerk zich geleidelijk afsplitste van de Nederlands Hervormde kerk, beschikten gereformeerde kerkgenootschappen niet over een eigen kerkgebouw. Daardoor waren zij vaak genoodzaakt om hun kerkdiensten in boerenschuren te houden. D schuurkerk aan de Sleeuwijksedijk deed van 1837 tot 1859 dienst. Het voormalig gebruik als schuurkerk is niet of nauwelijks meer af te lezen aan de buitenkant van het gebouw. Het betreft een eenvoudig langgerekt gebouw onder een asymmetrisch zadeldak. In het dak twee dakkapellen (oorspronkelijk hooiluiken?). De vensters in de lange gevel zijn vernieuwd.