hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Friday, February 11, 2011

Indirecte verkiezingen in 2014

In het bestuursakkoord dat gesloten wordt tussen Rijk en provincie wil de Unie van Waterschappen instemmen met het compromis om indirecte verkiezingen te houden in 2014. Het heeft niet de voorkeur van de Unie, omdat zij liever directe verkiezingen houdt in 2014, tegelijkertijd met de gemeenteraadsverkiezingen. Op 25 februari vergadert de Unie van Waterschappen over de conceptteksten.

Het kabinet heeft in het regeerakkoord besloten om de waterschappen indirect te laten kiezen door de leden van de gemeenteraden. De waterschappen hebben aangegeven de voorkeur te geven aan directe verkiezingen gelijktijdig met gemeenteraadsverkiezingen. Gegeven het besluit van het kabinet zijn we overeengekomen nadere afspraken te maken in dit Bestuursakkoord Water over de invulling van de indirecte verkiezingen.
Daarnaast maken wij afspraken over de evaluatie van het kiesstelsel en het belastingstelsel, het verminderen van waterschapsbestuurders en de opschaling van waterschappen.”

“Voorbehoud Unie: De waterschappen geven de voorkeur aan directe verkiezingen gelijktijdig met gemeenteraadverkiezingen, omdat daarmee de inwoners van het waterschap een rechtstreekse invloed hebben op de samenstelling van het waterschapsbestuur en het strategische beleid van het waterschap.”
 
Tekst bestuursakkoord
“Het Rijk brengt een wetsvoorstel in procedure dat indirecte verkiezingen regelt. Analoog aan de verkiezingen van de leden van de Eerste Kamer door de leden van de Provinciale Staten, vinden de  waterschapsverkiezingen kort na de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Dit om zoveel mogelijk recht te doen aan de verkiezingsuitslag. De eerstvolgende gemeenteraadsverkiezingen zijn in 2014. Het wetsvoorstel neemt daarom 2014 als vertrekpunt.” 

“Wij constateren dat de huidige regeling in de Waterschapswet zou leiden tot verkiezingen vanwaterschapsbesturen eind 2012. Gelet op de ervaringen en evaluatie van de waterschapsverkiezingen in 2008 en het in het regeerakkoord vastgelegde nieuwe systeem, vinden wij het niet wenselijk dat de verkiezingen in 2012 plaatsvinden. Het op te stellen wetsvoorstel zal dus ook inhouden dat de verkiezingen van 2012 worden uitgesteld naar 2014 en dat de zittingsduur van de huidige besturen wordt verlengd. Hierover heeft de Kiesraad positief geadviseerd. Het is van belang dat het wetsvoorstel spoedig in procedure wordt gebracht. Het Rijk bereidt in overleg met gemeenten en waterschappen een wetsvoorstel voor, dat voor 1 oktober 2011 aan de Tweede Kamer wordt aangeboden.”
 
“Het wetsvoorstel zal ‘beleidsarm’ worden vormgegeven. Dit betekent dat voor de eerstvolgendeverkiezingen het systeem van geborgde zetels en het lijstenstelsel blijven bestaan, en dat het verkiezingsstelsel voor waterschapsbesturen vooralsnog geregeld blijft in de Waterschapswet. We evalueren gezamenlijk de eerste indirecte verkiezingen.” 
“In het regeerakkoord is afgesproken dat het kabinet met voorstellen komt die leiden tot kleinere besturen van gemeenten, waterschappen en provincies. Wij achten het gewenst dat dit voor alle overheden in samenhang wordt voorbereid. De ministeries van Binnenlandse Zaken en KoninkRijksrelaties en van Infrastructuur en Milieu bereiden samen met betrokken partijen voorstellen voor, vóór 2012. Vervolgens wordt bepaald via welk wettelijk kader dit voor waterschapsbesturen vorm krijgt. De inzet is om dit ruim voor de waterschapsverkiezingen van 2014 geëffectueerd te hebben.”