hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Thursday, May 19, 2011

Het tweede debacle van Brakel? (deel 2)


De uiterwaarden rondom Loevestein
Geert Bok: 
Omdat Loevestein bereikbaar moet blijven wordt de Maaskade verhoogd, en wordt hier een weg aangelegd.  Hierdoor  vervalt ook de hoogwatergeul naar de Maas. Een diepe hoogwatergeul door de uiterwaarden kan ook niet omdat de Duinwaterleiding naar Den Haag te ondiep is aangelegd. Al met al worden heel wat historische zaken verwoest en belangrijke ingrepen voor waterveiligheid geschrapt. Verder is het beheer van het gebied en het onderhoud van de ondiepe geulen duur.

Het bestemmingsplan is nu zover gereed dat de gemeenteraad hierover iets mag zeggen. Maar alle zaken die voor de gemeente Zaltbommel en haar inwoners van belang zijn, staan niet in het bestemmingsplan, maar in een zgn. beheerplan. En het beheer van het gebied wordt straks overgenomen door Staatsbosbeheer.
Als belangen voor de gemeente kunnen de volgende zaken genoemd worden.

·       De aanleg, financiering en het beheer van een fietspad. Het huidige fietspad over de huidige dijk vervalt, maar het is onzeker of we een fietspad terugkrijgen.
·       De weg vanuit Brakel zal doodlopen bij het pompstation van de Duinwaterleiding en al het verkeer hiervan komt door Brakel.
·       Er is geen duidelijkheid over de gevolgen van moerasvorming m.b.t. muggen en ongedierte zoals ratten.  

De SGP heeft steeds ingestemd met de maatregelen voor veiligheid, maar altijd een voorbehoud gemaakt over de te ver doorgevoerde maatregelen voor de natuur.