hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Friday, May 20, 2011

Het tweede debacle van Brakel/ (deel 3)

Uiterwaarden langs de Waal tussen Zuilichem en Brakel

Geert Bok over Waalweelde:
Waalweelde is een samenwerking tussen de provincie en verschillende riviergemeenten en bedrijven.
Deze organisatie wil door onderling overleg op een andere manier komen tot een veiligere, ruimere en mooiere Waal. Industrieterreinen en scheepswerven kunnen worden verplaatst en oude steenfabrieken kunnen worden afgegraven. De kosten van deze plannen zijn te halen uit de middelen voor veiligheid en opbrengsten uit het vrijkomen van zand en klei. En eventueel verkoop van bouwpercelen voor woningen.In de gemeente Zaltbommel kunnen we denken aan de oude scheepswerf in Zaltbommel (het Bukoterrein) en in Zuilichem aan de bedrijven Howa en Van Oord.

In het Masterplan Waalweelde wordt gedacht aan een lange watergeul van Zuilichem tot voorbij de Veerdam in Brakel in de Ruiterwaard. De bestaande Brakelse Kil wordt door  een kade van de uiterwaarde afgesneden en zal als slibvanger gaan werken. Deze is door de dichtgegroeide grienden en de aanleg van het Van Oordterrein al meer dan half dichtgeslibd.

De gehele Ruiterwaard wordt dus ingezet voor waterstandsverlaging. Ook de dijkteruglegging in Brakel Dorp (bij de Appelweg) staat in de plannen  van Waalweelde.
Zo worden er vele plannen rondom Brakel gemaakt. Elke paar jaar mag de Raad beslissen over een klein stapje, in de vorm  van een samenwerkingsovereenkomst, een beleidsnotitie etc. En zo is het debacle van Brakel over tien, twintig jaar helemaal compleet. Een groot ontoegankelijk rietveld en wilgenbos bij Loevestein, een moeras en dichtgeslibde Kil langs de Waal, in Brakel dorp een ingrijpend veranderde dijk uit de jaren 70 en bij het Benedeneind een verlegde dijk met eventueel allerlei onbetaalbare experimentele woningen.
Moeten we het zo ver laten komen of kan er nog een alternatief worden bedacht?