hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Saturday, May 21, 2011

Start restauratie fort de Nieuwe steeg

Het geofort in Herwijnen

Na vele jaren van voorbereiding startte 20 mei de restauratie van Fort bij de Nieuwe Steeg in Herwijnen. Onder toeziend oog van burgemeester van Ruijven - van Leeuwen van de gemeente Lingewaal verrichtte Gedeputeerde Traag van de Provincie Gelderland de openingshandeling, zodat de werkzaamheden kunnen starten. Fort bij de Nieuwe Steeg is onderdeel van de Nieuw Hollandse Waterlinie.

Het fort is eigendom van Staatsbosbeheer, maar is in erfpacht bij Stichting GeoFort die als doel heeft om het Fort bij de Nieuwe Steeg duurzaam te behouden en open te stellen voor publiek. Mede dankzij de financiële hulp van de Provincie Gelderland is GeoFort in staat om dit fort op een bijzondere wijze te renoveren en te verbouwen. De combinatie van historische gebouwen en een uitdagend buitenterrein maken dat dit forteiland zo geschikt is om getransformeerd te worden tot GeoFort.
 
De kazerne, de houten loods, de remises en het poortwachtershuisje worden hersteld en geconsolideerd. Het prachtige fort biedt speelse en spannende mogelijkheden om zowel het rijke ‘geo-verleden’ van Nederland als de indrukwekkende geo-innovaties van het heden te presenteren aan de buitenwereld. Langzaam maar zeker wordt Fort bij de Nieuwe Steeg omgebouwd tot GeoFort: een GeoExperience (educatieve attractie) op het gebied van cartografie en navigatie.

Tijdens de bouwwerkzaamheden is het fort niet toegankelijk. De verwachting is dat GeoFort in de lente van 2012 haar deuren kan openen voor het publiek. Over GeoFort: Stichting GeoFort realiseert samen met haar partners een educatieve attractie gericht op cartografie, navigatie en simulaties. Met de ontwikkeling van een
GeoExperience, een state-of-the art experience is het doel om een breed publiek te laten zien hoe interessant en relevant de geo-wereld is. Daarnaast is GeoFort hét visitekaartje van geo-Nederland waarbij zowel de zakelijke geo-wereld, het geo-onderwijs, de gebruikers als de overheid zijn betrokken.