hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Thursday, October 20, 2011

Wordt griendwerkerskeet tweede botel?

De keet langs de Jeppegatweg

Er worden wel erg grote woorden gebruikt vanwege de mogelijke verplaatsing van de griendwerkerskeet in Hank naar Pontje Steur. 'Geschiedvervalsing' is zo'n groot woord, dat de Archiefkring Hank gebruikt. Ze stellen voor de keet, indien hij echt weg moet,  te verplaatsen naar de Oostkilweg, waar vroeger een zelfde griendwerkerskeet heeft gestaan alvorens hij afbrandde. Een argument om de keet naar Pontje Steur te verplaatsen is, dat hij daar ingezet kan worden om het verhaal van de griendwerkers in de Biesbosch te vertellen en onderkomen te bieden aan de pontschippers. De keet krijgt zo in elk geval een bestemming; iets dat in de erfgoedsector toch steeds vaker als voorwaarde geldt om een object uberhaupt te restaureren. Als de keet naar de Oostkilweg verplaatst wordt, kan daar toch ook het verhaal van de griendwerkers in de Biesbosch verteld worden? Ja, dat kan. Maar zijn er vrijwilligers of betaalde krachten die daar een hele dag zitten om passanten uitleg te geven over de griendwerkerscultuur? Als dat niet zo is, wordt er wel veel geld gestopt in de verhuizing van de keet, maar krijgt hij geen nieuwe bestemming. Net als bij de vorige restauratie van f 100.000,-. Veel geld voor iets waar je vervolgens niets meer mee doet.

Overigens is de keet geen officieel monument.  Maar uiteraard wel de moeite van het bewaren waard. Overigens denkt oud-dijkgraaf Bastiaan Snoek dat de keet eenvoudig opgelicht kan worden en zo gewoon op dezelfde plaats kan blijven staan, zoals bij de vorige dijkverzwaring.