hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Tuesday, January 10, 2012

De Japesloot is niet meer

De Japesloot, foto zomer 2011


In verband met de herinrichtingswerkzaamheden ten behoeve van het natuurontwikkelingsproject Noordwaard in het kader van ‘Ruimte voor de rivier’ is het noodzakelijk dat de Japesloot onttrokken wordt aan de openbaarheid, zo schrijft het Werkendamse college van B & W. Daarmee verdwijnt opnieuw een straat die nog wel werd opgenomen in het Werkendamse straatnamenboek dat in 2006 verscheen.

 De straat wordt daarin als volgt omschreven:


De Japesloot was de sloot tussen Bevert en de Braspenning. De naam verwijst naar de Biesboschpolder Japewaard, die is gelegen in de Kalverwaard. Alle Biesboschpolders kregen vroeger een naam, vaak de naam van de eigenaar. De Jape(n)waard is zo de polder van Jaap. In 1850 begon men met het uitgraven van een nieuwe rivier; de Nieuwe Merwede. Daardoor werd de Biesbosch verdeeld in de Hollandse en Brabantse Biesbosch. De Japesloot ligt in de Brabantse Biesbosch.

Overigens verdwenen al eerder straten in de Biesbosch vanwege ontpoldering in de kleine Noordwaard. Het ging om de straten Hardenhoek en Ooyevaar.