hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Saturday, May 12, 2012

Toch Waterschapsverkiezingen in 2012 (2)


De brief van de staatssecretaris van 10 mei 2012 biedt twee opties
1. Het huidige wetsvoorstel wordt geagendeerd
Als uw Kamer besluit om het wetsvoorstel niet controversieel te verklaren, kan het - mits met spoed geagendeerd in Tweede en Eerste Kamer - nog tijdig (september) in werking treden en daarmee de verkiezingen uitstellen. De zittingsduur van de huidige besturen wordt dan verlengd tot 6 maanden na de gemeenteraadsverkiezingen in 2014, vervolgens vinden indirecte verkiezingen plaats.


2. Het wetsvoorstel wordt in aangepaste vorm geagendeerd
De uitvoerbaarheid van de eerste optie is afhankelijk van uw oordeel over het wel of niet controversieel zijn van het voorliggende voorstel, dat wijziging van de verkiezingssystematiek inhoudt. Een andere optie zou kunnen zijn dat ik een nota van wijziging indien, waarmee de bepalingen omtrent de indirecte verkiezingen uit het voorstel geschrapt worden en de zittingsduur van de huidige besturen wordt verlengd tot 4 juli 2013. De waterschappen krijgen daarmee een half jaar extra tijd om verkiezingen te organiseren volgens de huidige wettelijke methodiek.

Vanuit juridische, rechtspositionele en financiƫle overwegingen zou mijn voorkeur uitgaan naar behandeling van het huidige wetsvoorstel waarbij gekozen wordt voor indirecte verkiezingen. Dit biedt naar mijn overtuiging de beste garantie dat de waterschappen zonder belemmeringen hun taak kunnen blijven uitvoeren en dat de beoogde doelmatigheidswinst van het Bestuursakkoord Water gerealiseerd kan worden.