hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Friday, September 21, 2012

Waterschappen bezorgd om maatregelen Miljoenennota

Avondrood aan de Merwede

Nederland boven peil houden. Dat is, en blijft, prioriteit voor de waterschappen. Als reactie op de Miljoenennota 2013 roepen zij de nieuwe Tweede Kamer op, om in de Rijksbegroting voldoende ruimte te laten om de kwaliteit van het waterbeheer in onze delta te garanderen.
 
In 2011 heeft het Rijk met de decentrale overheden het Bestuursakkoord Water ondertekend. Volgens de begroting van het Ministerie van Infrastructuur & Milieu wordt de uitwerking van de afspraken uit het Bestuursakkoord Water voortgezet. De waterschappen ondersteunen deze ambitie.
De besparingen lopen op tot 750 miljoen euro per jaar in 2020, waarvan de waterschappen ruim 300 miljoen euro voor hun rekening nemen. De Rijksbegroting wordt door de waterschappen in 2013 met 100 miljoen euro, in 2014 met 150 miljoen euro en vanaf 2015 met 200 miljoen euro per jaar ontlast.
Dit hangt voornamelijk samen met de bijdrage die de waterschappen leveren aan de versterking van de primaire waterkeringen en het overnemen van taken.

Toch blijkt uit de begroting dat er een extra bezuiniging op het Deltafonds komt van in totaal 600 miljoen euro tot 2028. Dit is een maatregel die niet was opgenomen in het Lenteakkoord. De waterschappen zijn verontrust over deze greep in het Deltafonds.