hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Wednesday, October 17, 2012

Bezwaren tegen Munnikenland afgewezen

Slot Loevestein ligt in Munnikenland



De Raad van State heeft alle bezwaren tegen de plannen rond het PKB project Munnikenland afgewezen. Het project omvat een aantal maatregelen waardoor een groter deel van het Munnikenland buitendijks komt te liggen en de rivier de Waal bij hoogwater meer ruimte krijgt. Ook wordt de ecologische kwaliteit van het gebied vergroot. Een inwoner van Poederoijen, twee inwoners van Brakel en een maatschap uit Brakel gingen tegen de besluiten in beroep bij de Raad van State. De inwoner van Poederoijen is eigenaar van een bedrijf. Hij was het niet eens met de natuurbestemming die aan zijn gronden is toegekend. Hierdoor zou hij in zijn bedrijfsvoering worden belemmerd. De gemeenteraad van Zaltbommel had moeten onderzoeken of een agrarische bestemming ook mogelijk was, aldus deze bezwaarmaker. De inwoners van Brakel zijn het er niet mee eens dat de Waalkade over een lengte van 300 meter afgegraven wordt tot 2,5 meter boven NAP. Ook hebben ze er bezwaar tegen dat het Munnikenland niet meer agrarisch mag worden gebruikt. Verder verzette één van hen zich tegen het geulontwerp voor de Brakelse Benedenwaarden. Volgens hem is onvoldoende onderzoek gedaan naar zijn alternatief dat bestaat uit één doorgaande nevengeul langs de Waaloever. Hij vreest onherstelbare schade aan natuur, landschap en cultuurhistorische objecten, omdat voor de aanleg van een nieuwe dijk grond uit de Brakelse Benedenwaarden wordt gebruikt. Volgens de andere inwoners is het plan bovendien niet financieel uitvoerbaar en zullen de werkzaamheden niet binnen tien jaar zijn afgerond. De maatschap vreest leveringsproblemen door de wijziging van de bestemming voor een akkerbouwer. De Raad van State heeft de zaak op 31 augustus op zitting behandeld. In haar uitspraak van 17 oktober worden alle bezwaren niet-ontvankelijk of ongegrond verklaard.

De PKB Munnikenland gaat om een gecoördineerd project waarvoor zes verschillende besluiten zijn genomen door de gemeenteraad van Zaltbommel, het college van gedeputeerde staten en de staatssecretarissen van EL&I en I&M. Zo heeft de gemeenteraad het bestemmingsplan ‘Buitengebied Munnikenland’ vastgesteld en heeft het provinciebestuur een ontheffing verleend op grond van de Flora- en faunawet. Het gaat om een project dat strekt tot uitvoering van de Planologische Kernbeslissing Ruimte voor de Rivier.