hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Monday, December 10, 2012

Eens komt de tijd.....

Johan van Veen (1893-1953)



'Eens komt de tijd dat we dit land met een zucht van verlichting weer prijs zullen geven aan de zee,' zei Johan van Veen. 



In het begin van de twintigste eeuw werkte bij Rijkswaterstaat ir. Johan van Veen, een scherpzinnig, rebelse man met zulke dwarse ideeën dat hij een spreekverbod kreeg. In zijn boek 'Dredge, Drain, Reclaim' beschreef hij hoe de zeespiegel vibreert. Naast het dagelijks ritme van de getijden is er een op- en neergaande beweging tot in alle eeuwigheid. De laatste achtduizend jaar, zo toonde hij aan, is de zeespiegel met 18 meter gestegen - een proces dat nog even door zal gaan. Om de onvermijdelijke ondergang van dit laagland enige tijd te vertragen zal, volgens Van Veen en zijn tijdgenoten, Nederland met zo'n 25 meter zand en klei dienen te worden opgehoogd. In 1929 tekende Van Veen lijnen door de mondingen van de zeegaten, een schets die later als uitgangspunt zou dienen voor het Deltaplan. Zijn visie over de toekomst mondde uit in de ontdekking dat de dijken in zuidwest-Nederland gevaarlijk laag waren.

Maar er was niemand die iets deed. De dijken werden niet verhoogd. Keringen tegen de zee werden niet gebouwd. Er werd geen waarschuwingssysteem opgezet. En ieder sliep de slaap des rechtvaardigen. Op 1 februari 1953 kwam het water als een dief in de nacht. En pas daarna kwamen de deltawerken.