hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Thursday, January 24, 2013

Herberg onder A27

Liggen er restanten van een herberg onder de A27 in de buurt van de Kalversteeg? In opdracht van waterschap Rivierenland is langs de Vierbansche Gantel van Nieuwendijk naar Hank en een sloot langs de A27 archeologisch onderzoek uitgevoerd. Langs de Vierbansche Gantel wordt een ecologische verbindingszone en een poel aangelegd. Het af te graven gedeelte heeft een maximale breedte van acht meter. In de sloot langs de A27 wordt een ecologisch talud aangelegd. Uit het onderzoek naar de Vierbansche Gantel komen geen bijzondere archeologische verwachtingen naar voren. Bij de sloot langs de A27 wordt geconcludeerd dat deze op de rand van de Biesheuvel Hamer stroomgordel ligt. In het meest zuidelijke deel van de 660 meter lange sloot zouden mogelijk nog resten van een herberg teruggevonden kunnen worden. Op de kadastrale minuut kaarten van 1811-1832 wordt hier een herberg afgebeeld, vlak langs de toen nog als Napoleontische weg aangeduide trace. Hoewel het onderzoek niet uitsluit dat die herberg al geheel verdwenen is bij de aanleg van de A27. Overigens luidt het advies van Archol om te kiezen voor passieve archeologische begeleiding, dat betekent dat na afloop van de uitvoering wordt gekeken wat tijdens graafwerkzaamheden is aangetroffen. Van het stilleggen van het werk is dan geen sprake.

Hoewel juist deze dag duidelijk wordt dat de verbreding van de A27 nog wel even op zich laat wachten, bleef ik met de vraag zitten waarom een ecologisch talud wordt aangelegd, zo vlak langs de Rijksweg. Als deze straks verbreedt wordt, is al het werk dan niet voor niets geweest?