hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Wednesday, February 06, 2013

Klimaatbuffer in Babylonienbroek



Dorpelingen vluchten tijdens watersnood in 1809 naar de kerk in Babylonienbroek


De familie Mouthaan heeft op hun gronden langs het Afwateringskanaal bij Babylonienbroek een groot project – een klimaatbuffer- aangelegd om water te bergen. Dit project is mede mogelijk gemaakt in het kader van de Subsidieregeling Groen Blauw Stimuleringskader. Een subsidieregeling waar naast de provincie ook de gemeenten Aalburg, Werkendam en Woudrichem en Waterschap Rivierenland aan meebetalen. Dit project in deze vorm is het eerste project in het Land van Heusden en Altena.

Waterschap Rivierenland heeft voor deze subsidieregeling als wens ingebracht om meer waterbergingsoevers langs diverse waterlopen aan te laten leggen door de grondeigenaren zelf. Door de aanleg van waterbergingsoevers kan er ten tijde van hoge waterstanden meer water geborgen worden waardoor de kans op overstromingen afneemt.

Voor de Agrarische Natuur Vereniging (ANV) Altena Biesbosch voert Meeuwis Millenaar de subsidieregeling uit in de regio.  Als veldcoördinator adviseert hij grondeigenaren in het Land van Heusden en Altena over de mogelijkheden van de regeling en geeft advies aan de keukentafel. Zo heeft Millenaar de familie Mouthaan gewezen op de mogelijkheden op hun gronden. Zij stonden hier positief tegenover en Meeuwis heeft in overleg met Pieter Sollie van Waterschap Rivierenland en Carlo Braat van het Coördinatiepunt Landschapsbeheer van het Brabants Landschap een mooi plan uitgewerkt.

Afgelopen maanden heeft een aannemer alle werkzaamheden uitgevoerd. Het resultaat mag er zijn. Over een lengte van 450 meter ligt nu langs het Afwateringskanaal een natuurvriendelijke oever en op een aanliggende weiland is een grote waterbergingsvijver aangelegd, ook weer met mooie natuurvriendelijke oevers, aangelegd. 

Waterschap Rivierenland en de ANV houden een officiële opening van het project op vrijdag 8 februari om 14.00 op Broeksestraat 2 te Babylonienbroek. De ingang is naast de school de De Biekûrf.