hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Friday, March 15, 2013

Bodemvervuiling in de Oostwaard



Zwanen in de Bakkerskil

De bodem van de kreken in de Oostwaard, Bakkerskil en Bleeke Kil is vervuild met zware metalen. Dat blijkt uit onderzoek van Waterschap Rivierenland dat is uitgevoerd voor het kreekherstel in het gebied. Indien de grond wordt afgegraven mag deze niet worden hergebruikt, maar moet tegen hoge kosten worden afgevoerd. Een tegenvaller voor het Waterschap, gezocht is naar een oplossing in overleg met provincie en gemeente. Een van de oplossingen is om minder grond af te graven. Een andere oplossing is om specifiek bodembeleid voor het gebied op te stellen. Dat houdt in dat de grond die afgegraven wordt langs de kreken worden hergebruikt. De zware metalen in de grond blijven dan op eenzelfde plaats en er is geen sprake van transport van vervuilde grond. Indien dit voor de gehele Oostwaard wordt toegepast, kan dit ook voor de gemeente Werkendam zelf voordeel opleveren. De gemeente moet voor de aanleg van het regionaal bedrijventerrein (RBT) in het gebied zorgen voor watercompensatie. Ook rondom de Bruine Kil bij het RBT is sprake van dezelfde bodemvervuiling als in de Bakkerskil en Bleeke Kil. Vooralsnog is de gemeente Werkendam niet bereid mee te werken aan specifiek bodembeleid, zodat ze ook problemen ondervindt bij de watercompensatie van het RBT.

Het Waterschap heeft nu per brief de Werkendamse raadsleden benaderd om wel mee te werken aan het gebiedspecifiek bodembeleid. Met als argumenten dat een bedrag van 2,2 miljoen voor het project verloren gaat omdat het voor 2015 moet worden uitgegeven, de gemeente zelf de watercompensatie RBT niet kan uitvoeren zonder gebiedspecifiek beleid en dat de overeenkomst voor natuurcompensatie in polder Jannezand ontbonden moet worden.