hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Friday, March 08, 2013

Vrouwenkiesrecht door de ogen van Toontje Sprenger



Taartjes met de beeltenis van Toontje Sprenger

In 1919 wordt in Nederland het vrouwenkiesrecht ingevoerd. In het Land van Heusden en Altena wordt twintig jaar later, in 1939, Toontje Sprenger als eerste vrouw gekozen tot raadslid in de gemeente Sleeuwijk en De Werken c.a. Toontje Sprenger is niet als eerste vrouw politiek actief in de regio, dat is Margaretha Ridderhof die in 1923 op de kieslijst staat in de gemeente Werkendam, maar niet gekozen wordt. Adrie Werther-van Suijlekom is in 1965 in de gemeente Almkerk de eerste vrouwelijke wethouder in de regio. Negentig jaar na toekenning van het vrouwenkiesrecht wordt Carla Breuer de eerste vrouwelijke burgemeester in de regio.

Toch is nog altijd geen sprake van een gelijke verdeling in de politiek van mannen en vrouwen. Om die reden wordt sinds 2009 in de regio de Toontje Sprenger Pluim uitgereikt om zo vrouwen te stimuleren politiek actief te worden. Dit boekje is een uitgave ter gelegenheid van de uitreiking van de vijfde Toontje Sprenger Pluim op 8 maart 2013. 

Het boekje is voor vijf euro exclusief verzendkosten te bestellen bij hanviskie@gmail.com