hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Wednesday, February 20, 2013

Stroomlijnmaatregel Sleeuwijkerwaard


De Sleeuwijkerwaard met op de achtergrond de kerktoren van Gorinchem


Brabants Landschap en Rijkswaterstaat hebben tijdens een excursie voor omwonenden en belangstellenden, uitleg gegeven over wat deze maatregelen inhouden en op welke gronden afwegingen zijn gemaakt tussen te kappen en te besparen groen. Ruim 25 geïnteresseerden lieten zich hierover informeren.

Binnen de stroombaan van de rivier, moet in principe alles zo glad mogelijk worden. Waardevolle bomen als grote schietwilgen en hardhoutsoorten als essen en eiken, worden in deze zone gespaard en indien nodig opgesnoeid. Het betreft voornamelijk de zone direct langs de Merwede tussen Woudrichem en de Merwedebrug, die zich over het rivierduin uitstrekt. Alleen bij het Hoekeinde, ten westen van de Sleeuwijkse Haven, wordt een groter stuk wilgenbos gekapt, waar in de toekomst runderen ingezet zullen worden voor begrazing tijdens de zomerperiode.

Met wettelijk beschermde soorten als bever en vleermuizen wordt rekening gehouden door bomen met holtes te sparen. Rond beverburchten wordt een voldoende ruime zone ongemoeid gelaten als voedselbiotoop.

De werkzaamheden die in het belang zijn van onze hoogwaterveiligheid, moeten rond 15 maart voltooid zijn, ruimschoots voor de start van het broedseizoen. De doelstelling is om een zo goed mogelijke balans tussen de bijzondere natuur en landschapswaarden in het gebied te bereiken en te behouden door gericht beheer. Wandelaars worden geadviseerd om tijdens de werkzaamheden genoegen te nemen met een korter rondje.

Brabants Landschap en Rijkswaterstaat zorgen ervoor dat natuur en veiligheid verantwoord met elkaar worden verbonden, zodat de uiterwaarden veilige en mooie gebieden blijven. Dit gebeurt in het gehele Nederlandse rivierengebied in het programma Stroomlijn waarbij Rijkswaterstaat samen met partners als Staatsbosbeheer, Dienst Landelijk Gebied, Natuurmonumenten, de Provinciale Landschappen en particuliere eigenaren, is gestart met het vegetatiebeheer in de uiterwaarden. De komende jaren worden deze werkzaamheden uitgevoerd. Alle maatregelen in programma Stroomlijn moeten eind 2016 gerealiseerd zijn.

1 Comments:

At 10:58 AM, Anonymous Anonymous said...

I have to thank you for the efforts you have put
in writing this website. I am hoping to see the same high-grade content from you later on as well.

In truth, your creative writing abilities has encouraged me to get my own website now
;)

My webpage test private krankenkasse

 

Post a Comment

http://hanviskie.blogspot.com/"><< Home