hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Saturday, September 14, 2013

Worden bevers de nieuwe ganzen?

Vangstkooi voor muskusratten in de Biesbosch


Tijdens de behandeling van de beleidsnota muskusrattenbeheer 2013-2017 werd eveneens gesproken over de bever. In de nota komt naar voren dat de bestrijding van de muskusratten en de beverratten goed op peil is. Maar hoe zit het met de bever?
Momenteel leven ca. 500 bevers in Nederland. De schatting is dat die aantal tot 2025 groeit tot 1600 tot 2000 bevers, maar deze schatting is aan de voorzichtige kant. De groeiende populatie heeft al eens gaten in de dijklichamen gegraven en dat is een horrorscenario voor de veiligheid van onze dijken. Probleem is dat bevers een beschermde diersoort zijn en waarop niet gejaagd mag worden. Dus hoe kun je nu voorkomen dat bevers toch schade aanrichten.Oplossingen worden gezocht in de richting van maatregelen aan de dijk, zodat de bevers geen kans krijgen daar te gaan graven. Toch klonk de oproep om alert te zijn. Want zo simpel begon het ooit ook met de ganzen en iedereen weet tot welke overlast de ongebreidelde groei van de ganzenpopulatie heeft geleid.