hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Monday, October 21, 2013

Langs het water

Zandplaat langs de Merwede bij Werkendam in 2009 (foto Leen Kieboom)



Zondag vond ik in op fort Altena het bunkerboek 'Langs het water'.  Een uitgave van de Unie van Waterschappen bij haar 75 jarig bestaan in 2002. Met literaire verhalen van Nederlandse auteurs. De uitgave werd mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse Waterschapsbank. 

Uit alle Nederlandse verhalen over het water blijkt hoezeer onze levens met het water zijn verweven. We spelen langs het water, we doen er ons ontdekkingen en leren er de liefde kennen. Dat was vroeger zo, en dat is nog steeds zo. Omdat water uit ons leven niet meer weg te denken valt, schreven Nederlandse auteurs uit de dertien Nederlandse provincies nieuwe verhalen over het leven langs het water.

In het boek ook een verhaal van Margo Kool, lange tijd dijkgraaf bij waterschap Reest en Wieden. Ze schrijft over haar overgrootvader die hoogheemraad was. Over haar grootvader die vanuit Zeeland na de ramp van 1953 voor de hoge zandgronden in Drente koos. Ik moest gelijk denken aan Annie Nap, ook zij stamt uit een boerenfamilie in Kamerik. En vertelde mij mooie verhalen over de tijd dat de schouw werd gehouden en de hoge heren met een bootje door de sloten voeren en dat de bruggen dan te laag waren. Zo heeft iedereen zijn eigen verhalen bij het water. Mooi om te lezen en te horen.