hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Wednesday, October 23, 2013

Drainage in Wakkere dijk


Afgelopen week is gestart met het aanbrengen van de verticale drainage in de Wakkere Dijk in Munnikenland. Om te zorgen dat de verhoogde waterdruk sneller verlaagd wordt en daarmee het samendrukken van de ondergrond voornamelijk optreedt als wij met de werkzaamheden bezig zijn wordt het afstromen van het onder druk staande water versneld door het aanbrengen van de verticale drainage. In plaats van dat het water horizontaal moet afstromen – zich tussen de klei moet door wurmen – kan het via de verticale drainage veel sneller weg.

Verticale drainage is een buigzame strip met een geribbelde pvc kern en een filter mantel die met een soort lans verticaal in de grond wordt gedrukt (zie foto). Bij de constructie van de Wakkere Dijk wordt de belasting op de bestaande ondergrond hoger dan deze ooit is geweest. Hierdoor wil de grond samendrukken, maar dit wordt tijdelijk verhinderd door het water wat zich tussen de korrels bevindt. De extra belasting van de Wakkere Dijk zorgt eerst voor een verhoging van de waterdruk. Om nu te zorgen dat de verhoogde waterdruk sneller verlaagd wordt en daarmee het samendrukken van de ondergrond voornamelijk optreedt als wij met de werkzaamheden bezig zijn wordt het afstromen van het onder druk staande water versneld door het aanbrengen van de verticale drainage.

Overigens is de aanleg van de Wakkere dijk ook aangemeld voor de waterinnovatieprijs.