hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Wednesday, March 19, 2014

Booronderzoek voor berging Lancaster

In opdracht van de gemeente Werkendam voerde het gespecialiseerde bedrijf T & A Survey uit Almelo dinsdag een booronderzoek uit voor de berging van de Lancaster LM508, die in de nacht van 21 op 22 juni 1944 neerstortte in de polder nabij de Grote Waardweg. Bert Lambers van T & A Survey gaf uitleg over het onderzoek dat op locatie werd uitgevoerd. Met een uiterst moderne boormethode (2D Borehole radar), die pas drie maanden geleden in gebruik is genomen, kan een exacte plaatsbepaling van het wrak worden vastgesteld. De methode werd nog niet eerder gebruikt bij onderzoek naar vliegtuigwrakken, wel bij het opsporen van explosieven. Binnenkort wordt de methode door het bedrijf ook in Berlijn ingezet voor een onderzoek naar explosieven.

Het booronderzoek in de polder nabij de Grote Waardweg

Na het booronderzoek kan zo een 3D tekening worden gemaakt, waarmee zowel de diepte als de ligging is vastgesteld. Tevens voerde het bedrijf een milieukundig onderzoek uit. Het gehele onderzoek nam op lokatie een dag in beslag. Daarna worden alle gegevens op kantoor verwerkt en geanalyseerd. Zo wordt binnen twee tot drie weken een compleet rapport opgesteld. "Hoe beter de boorgegevens worden verwerkt, hoe gerichter straks de aannemer aan de slag kan. Daarmee worden vooral  uitvoeringskosten aan de voorkant bespaard. Met de berging is een bedrag van 584.000 euro gemoeid.