hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Saturday, September 06, 2014

Dag van de dijk in Munnikenland

Slot Loevestein ligt in Munnikenland



De herinrichting van Munnikenland is in volle gang. Maatregelen zijn nodig om overstromingen van de Waal te voorkomen. Waterschap Rivierenland richt de polder  zó in, dat de rivier meer ruimte krijgt en de natuur- en cultuurhistorische waarde van het gebied wordt vergroot. Wie met eigen ogen wil zien wat er allemaal komt kijken bij zo’n ingrijpende dijkverbetering, is van harte welkom op de Dag van de Dijk op 20 september 2014.

De dijk: oer-Hollands symbool voor onze strijd tegen het water. Een aansprekend en kenmerkend element in het landschap. Tijdens de Dag van de Dijk, die dit jaar voor de zevende keer georganiseerd wordt, zetten de Nederlandse waterschappen hun dijken in de spotlights. Op 20 september vindt een groot aantal activiteiten plaats op en langs de dijken. De activiteiten staan dit keer in het teken van het thema dijkverbetering.


In Munnikenland krijgt de Waal letterlijk en figuurlijk meer ruimte. Waterschap Rivierenland neemt hier maatregelen om bewoners te beschermen tegen hoogwater en tegelijkertijd het natuur- en cultuurhistorisch karakter van het gebied te versterken. De buitenpolder en de uiterwaarden worden anders ingericht. En er verrijst een heel bijzondere dijk in Munnikenland: de Wakkere Dijk! Deze multifunctionele dijk biedt ruimte aan recreanten en fungeert als hoogwatervluchtplaats voor grazers. 


Normaal is de werklocatie in Munnikenland verboden terrein. Maar tijdens de Dag van de Dijk zijn bezoekers van harte welkom. Tussen 10.00 uur en 16.00 uur is er van alles te beleven in het gebied. Waterschap Rivierenland, aannemerscombinatie Van Oord-GMB, Staatsbosbeheer en Slot Loevestein hebben een programma samengesteld met activiteiten voor jong en oud. Een kleine greep: een bustour over het bouwterrein, een fietsroute door het gebied en ‘colleges’ bij de uitkijkpunten. Speciaal voor kinderen zijn er struintochten en waterspelletjes. Alle activiteiten beginnen bij Slot Loevestein, Loevestein 1 in Poederoijen. Het slot zelf is deze dag ook geopend en wel vanaf 13.00 uur.