hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Friday, October 03, 2014

Baggeren op de Linge

Heemraad Arie Bassa, Arjan Snel van Staatsbosbeheer en gedeputeerde van Gelderland, Josan Meijers

Het kraanschip Bert op de Linge


Tijdens een zonnige boottocht werd vrijdagmiddag het startsein gegeven voor het baggeren van de Linge. Een prachtige rivier van 108 kilometer vanaf Doornenburg tot Gorinchem. Drie jaar geleden ben ik nog helemaal langs de rivier gefietst. De boottocht ging vanaf Leerdam tot voorbij Heukelom, de parel van de Linge. Daar werd op het kraanschip Bert (met Ernie op de kraan!) de eerste grijper met bagger omhoog gehaald.

Het baggeren van de Linge kost 6 miljoen euro en moet in twee jaar tijd worden uitgevoerd. Waterschap Rivierenland kent een baggercyclus van 18 jaar, maar de Linge is al zo'n 50 jaar niet meer gebaggerd. Zowel de provincies Gelderland (69 procent) en Zuid-Holland (12 procent) betalen mee aan het baggeren. Waterschap Riverenland betaalt 19 procent, maar heeft wel de voorfinanciering voor Zuid-Holland op zich genomen. Het gehele project wordt uitgevoerd met een gesloten baggerbalans.

Arjan Snel van Staatsbosbeheer vertelde nog over de natuur langs de Linge. Zo is de bever gesignaleerd, net als het ijsvogeltje. Maar de roerdomp is weg, die vertoeft het liefst in stevig rietmoeras en dat ontbreekt thans langs de Linge. "Maar natuur kun je niet bestellen", zoals Snel ons voorhield.