hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, September 28, 2014

Dijkversterking in de winter


Het college van Dijkgraaf en Heemraden heeft besloten de notitie: “Dijkversterking: Veiligheid tijdens de uitvoering en werken in het gesloten seizoen” vast te stellen en als beleid te hanteren bij de versterking van primaire waterkeringen in de categorie A. Wel benieuwd of deze notitie ook nog gewoon aan de commissie Waterkeringen wordt voorgelegd.


In de beleidsnotitie wordt omschreven hoe het mogelijk is om op een verantwoorde wijze een dijkversterking uit te voeren. Deze notitie heeft eisen voor zowel de zomer- als de winter-periode. Uitgangspunt is dat tijdens het werk de veiligheid hoger moet zijn dan 100 maal de norm in het benedenrivierengebied en 10 maal de norm in het bovenrivierengebied. Van-wege de korte duur van het hoogwater in het benedenrivierengebied en lange duur van het hoogwater in het bovenrivierengebied is voor ieder gebied een andere norm aangehouden. Voor werken in de winterperiode geldt bovendien dat dan geen verzwakking van de dijk mag worden aangebracht. Bepaalde (tijdelijke) ontgravingen mogen worden uitgevoerd mits deze binnen twee dagen kunnen worden aangevuld.