hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Saturday, May 30, 2015

De tuinbouw in de Bommelerwaard

Peter van Wijgerden geeft uitleg over begrenzing van zijn bedrijf

Vrijdagmiddag brachten we met raadsleden, statenleden, wethouders en drie bestuurders van Waterschap Rivierenland op uitnodiging van het Projectbureau Herstructurering Tuinbouw Bommelerwaard een bezoek aan de gemeente Zaltbommel. Bij twee tuinbouwbedrijven mochten we nader kennis maken met de tuinbouw. In Zuilichem bij de chrysantenkweker Rodalin/Linflower dat wordt gerund door de broers David en Rochus van Tuijl. Op het bedrijf maakten we ook kennis met het glastuinbouwpact Bommelerwaard. Daarna bezochten we het bedrijf van Peter en Jennie van Wijgerden in Kerkwijk, zij kweken primula's en eetbare bloemen.


Eetbare bloemen (Osst-Indische kers) op het bedrijf van Van Wijgerden


Vanwege het drinkwaterbedrijf Dunea aan de Afgedamde Maas is de Bommelerwaard een kwetsbaar gebied, zodat het terugdringen van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen naar het oppervlaktewater snel moet worden aangepakt. Bedrijfsafvalwater moet vanaf 2018 dan ook via de riolering worden afgevoerd. Bedrijven kunnen dit zelf regelen of kiezen voor een collectieve riolering.