hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Tuesday, May 26, 2015

Dijkverbetering SLa

Voormalig dijkmagazijn aan de Lekdijk bij Langerak

Nee, we gaan het niet hebben over Service Level Agreement (SLA), maar gewoon over de dijkverbetering tussen Schoonhovense veer-Langerak (SLa). Wie vervolgens die afkorting heeft bedacht, geen idee. Maar deze avond vond wel een informatie avond plaats in Groot-Ammers over het werk over 3,2 kilometer Lekdijk. Wel even van een heel andere orde dan het dijkvak KIS (Kinderdijk-Schoonhovense veer). Maar juist in dit dijkvak wordt een innovatieve wijze van dijkversterking toegepast, namelijk de waterontspanners. Een mooi filmpje maakt duidelijk wat precies de werking is van de waterontspanners. Ze worden straks afgesloten met een speciaal ontworpen putdeksel met log van Waterschap Rivierenland.

Verder tijdens de informatie avond voor omwonenden uiteraard de nodige vragen rond wegafsluitingen, verkeershinder, schade aan woningen en de tijdsplanning. Maar altijd goed om te horen wat er onder de mensen leeft, die te maken krijgen met een dijkverzwaring en tijdelijke overlast in hun woonomgeving.De dijkverzwaring is één van de Ruimte voor de Rivier maatregelen die worden uitgevoerd. Naast de dijkverzwaring wordt ook de stroomgeul van de Lek 'verondiept', omdat deze tot instabiliteit van de dijk leidt. Op sommige plaatsen is de geul liefst tien meter diep.