hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Friday, May 15, 2015

Acht nieuwe Bosmanmolentjes

De acht nieuwe Bosmanmolentjes in de Noordwaard
Op de achtergrond een Bosmanmolentje langs het Liniepad, de brug is inmiddels vervangen door een moderne brug








In de Noordwaard heb ik inmiddels acht nieuwe Bosmanmolentjes ontdekt. De molentjes werden in 1929 door Bas Bosman ontwikkeld en worden nog steeds gebruikt om in de polders om grote hoeveelheden water met slechts een kleine opvoerhoogte op te pompen. In het hele Land van Heusden en Altena zijn de molentjes te vinden. Mooi wel, dat zo'n uitvinding dan je eigen naam draagt en al bijna een eeuw wordt gebruikt om ons land droog te houden.


Even dacht ik dat op de achtergrond ook een Bosmanmolentje was te zien, maar de vorm is toch iets anders. De foto dateert uit 1940 bij de inundatie van de Nieuwe Hollandse Waterlinie in het gebied.