hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Tuesday, June 02, 2015

Burgerbewust besturen (2)

Peter Glas, voorzitter van de Unie van Waterschappen met de vrouwelijke bestuurders op slot Loevestein

Tijdens het referaat van dr. Laurens de Graaf toonde hij ons ook het fotoalbum van burgerparticipatie (zelfs met foto van burgemeester Fons Naterop). Hij benoemde daarbij ook de diverse generaties in burgerparticipatie. Het begon met inspraak, vervolgens kwam het interactieve beleid, gevolgd door burgerparticipatie en tot slot overheidsparticipatie met voorbeelden als G1000. Een voorbeeld waarbij de overheid beter een poosje op haar handen kan gaan zitten. Verder benoemde De Graaf ook nog de participatie paradox en dat vond ik ook weer heel herkenbaar. 'Weinigen participeren veel en velen participeren weinig'. Tot slot haalde De Graaf nog de grijze maffia aan, de goed opgeleid vijftig plus blanke man die alles zo goed weet, maar wat is eigenlijk zijn representativiteit? 

En als voorbeeld van de doe-democratie liet hij het nummer van Elvis Presley horen: 'A little less conversation and a little more action'.