hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Thursday, August 13, 2015

Het Beleg van de Papsluis

De Papsluis


Het Beleg van de Papsluis wordt gehouden op 29 en 30 augustus op fort Bakkerskil en bij de twee eeuwen oude Papsluis met het 7e bataljon van de infanterie linie 1815. Radiobaken verzorgt rondwandelingen rondom het fort en de Papsluis. Het Beleg van de Papsluis is onderdeel van het Liniepadfestival.

Precies twee eeuwen geleden werd het Land van Heusden en Altena bij Brabant gevoegd, zaterdag 29 augustus wordt nog eenmaal de Nieuwe Hollandse Waterlinie instelling gebracht om de Brabanders te verslaan. Zal het lukken de strijd te winnen? Zowel zaterdag als zondag vinden vanaf 13.00 uur kleine en grotere schermutselingen plaats rond de Papsluis. Kinderen worden gedrild tot rekruten. Uiteraard vallen er gewonden, die door de legerarts worden opgelapt. Voor de rol van gewonden zoekt de organisatie nog enkele vrijwilligers. Zaterdag wordt tijdens het bivak in de avonduren het kampvuur ontstoken en worden soldatenliedjes gezongen. Zondag worden de troepen geïnspecteerd en wordt een proclamatie voorgelezen over de verloren strijd van Holland om dit unieke stukje, dat vanaf die dag bij Brabant hoort.