hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Monday, August 31, 2015

Het watersysteem moet aangepakt worden!

Bij gemaal Sleeuwijk werd hard gewerkt aan het wegpompen van al het regenwater

Iets meer dan een jaar na de wateroverlast van 28 juli 2014 is onze regio opnieuw getroffen door wateroverlast. Toen viel meer dan 100 millimeter regen in korte tijd. Op 30/31 augustus viel in Werkendam 74 millimeter regen. In 2014 werd bij de wateroverlast nog gezegd dat zo'n extreme situatie zich maar zelden voordoet. Maar nu een goed jaar later opnieuw zoveel regen valt in korte tijd wordt het toch tijd voor meer maatregelen, ons watersysteem is gebaseerd op 60 millimeter neerslag. Begin 2015 hield het Waterschap al een bijeenkomst met de boeren uit het gebied en werd bijna gesmeekt om maatregelen om het watersysteem beter op orde te brengen. Nu zijn dergelijke grootschalige ingrepen nooit in zo korte tijd te nemen. Maar nu we opnieuw te maken hebben met neerslag hoeveelheden van zo'n 80 millimeter moeten gewoon meer maatregelen voor wateropvang en klimaatadaptatie worden genomen. En kunnen we ons ook als Waterschap niet meer verschuilen achter het argument dat juli 2014 een incident was. Voor vandaag en morgen is het bidden dat niet nog veel meer neerslag valt! En uiteraard wordt er keihard gewerkt om al dat water weg te pompen. 


1 Comments:

At 1:34 PM, Blogger Unknown said...

Het waterschap treft géén afdoende maatregelen...bij ons zijn alle sloten weer overstroomt, alles over onze akkers, voor het 2e jaar op rij, en ditmaal nóg erger dan vorig jaar toen onze oogst ook totaal verwoest werd…. onze jongens zijn de hele middag hún personeel aan het helpen geweest om zo snel mogelijk de pompen draaiende te krijgen... dat zou toch niet zo moeten zijn... ze moeten correcte, preventieve maatregelen treffen zodat dit niet meer kan gebeuren... ze lopen achter de feiten aan..... niet 1 x in de 100 jaar zal het overstromen zie je wel.... jaar in jaar uit en meerdere keren per jaar zijn we de klos... laten ze dáár nu eens rekening mee gaan houden en niet met ''1 x per 100 jaar''. Dus kortom, ze moeten méér vanuit de praktijk werken/rekenen en niet via theoretische rekenmodellen, pas dán kan het goed komen....dus simpel GEWOON GROTE GEMALEN én ruime goed schoongehouden kanalen in combinatie met tijdige voorbemaling.... en dan zijn ze op dergelijke calamiteiten voorbereidt.

 

Post a Comment

http://hanviskie.blogspot.com/"><< Home