hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Friday, September 18, 2015

Werk aan de winkel!

Foto's Kris Janse



Alleen als het waterschap bereid is haar macht te delen met haar burgers heeft ze bestaansrecht. Dat schreef ik op 25 februari van dit jaar op mijn blog na een avond in de Koppelpaarden met boeren over de problemen met de wateroverlast op 28 juli 2014. Op die avond hadden de boeren meer dan een half jaar gewacht. Uiteindelijk werd die avond afgesproken dat een werkgroep met boeren en het waterschap serieus zouden gaan kijken naar het watersysteem en het polderpeil in het gebied. Op 15 juli (bijna een jaar na het extreme weer van 28 juli 2014!) zaten ze voor de eerste keer bij elkaar in Tiel. Uiteraard kon toen niemand bevroeden dat zes weken later opnieuw het noodlot voor de boeren zou toeslaan. Met noodweer en neerslaghoeveelheden tot zelfs 130 mm, zodat opnieuw grote delen van de oogst verloren gingen. Deze keer kwamen de signalen van de boeren sneller door, zodat we al binnen drie weken met de boeren in gesprek waren als Waterschapbestuurders. Weg uit de ivoren toren in Tiel, terug naar onze roots met de poten in de modder, letterlijk. 

En wat was de boodschap van de boeren deze middag in Hank? Het vertrouwen van de boeren in het waterschap was tot het nulpunt gedaald. Dijkgraaf Roelof Bleker was eerlijk in zijn reactie. Het is een illusie te denken dat een bui van 130 mm snel kan worden weg gemalen. Zelfs niet bij verdubbeling van de capaciteit van de huidige gemalen. Maar de werkgroep gaat wel intensiever aan de slag om oplossingen te zoeken voor de problemen. Binnen drie maanden moet duidelijkheid komen welke oplossingen mogelijk zijn. Dan is het aan ons als bestuur om keuzes te maken. En in januari 2016 terug te keren naar het gebied en verantwoording af te leggen over die keuzes. De enige manier om het vertrouwen weer op te bouwen is immers met elkaar in gesprek te blijven. En samen naar oplossingen zoeken. 

http://hanviskie.blogspot.nl/2015_02_01_archive.html