hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Friday, January 15, 2016

Unesco Erfgoed in Kerkwijk (2)

De vluchtheuvel in Kerkwijk (foto uit rapport Vluchtheuvels van Landschapsbeheer Gelderland

De informatieavond van stichting Landschapsbeheer Gelderland in het dorpshuis in Kerkwijk was vooral bedoeld om te kijken of dorpelingen zelf een rol willen spelen in het gebruik van de vluchtheuvel. Of misschien kunnen ze nog bijzondere verhalen vertellen over de vluchtheuvel. Een heel bekende was het sleetje rijden vanaf de heuvel bij sneeuwval. Maar één van de aanwezigen wist nog te vertellen dat bij de evacuatie van de Bommelerwaard in 1995 een dorpsbewoner zijn konijnen op de vluchtheuvel heeft gezet. Hoe de konijnen tijdens de evacuatie eten kregen of dat ze zich maar te goed moesten doen aan de voorraad voedsel die voor vertrek was gegeven, kon de dorpsbewoner niet vertellen. 

Wat betreft gebruik van de heuvel zou bloemrijk hooiland kunnen worden ingezaaid. Maar een informatiebord en een toeristische route langs de vluchtheuvels in Delwijnen, Kerkwijk en Bruchum is eveneens mogelijk. In elk geval deed Landschapsbeheer Gelderland een dringend beroep op de bewoners om vooral verrommeling van de vluchtheuvel te voorkomen. Ook een lespakket voor scholen zou mooi zijn. In Bruchem hebben dorpsbewoners al die plannetjes al opgepakt en zijn aan de slag gegaan.